Hva er et arr?

Hva er et arr?

Arrdanning er en naturlig del av helingsprosessen og skjer når huden reparerer skader forårsaket av en ulykke, et kirurgisk inngrep eller en sykdom. Ved større skader på huden tar det lengre tid for huden å leges, og risikoen blir større for et synlig arr.

Arrdanningen påvirkes av alder, plassering og visse genetiske faktorer. Yngre hud kan overreagere ved helingen og forårsake større og tykkere arr. Et arr kan i begynnelsen være rødt og tykt, for å så etter hvert å blekne. De nydannede kollagenfibrene i huden endrer ikke bare utseendet visuelt. Visse deler av huden med arrvev kan få begrenset funksjonalitet (ingen hårvekst eller svettekjertler) og begrenset bevegelighet.

Det kan ta opptil 18 måneder før et arr glattes ut og blekner etter en skade, men mer alvorlige arr kan:

  • vokse seg større
  • forbli røde/mørke og fortykkede uten å blekne
  • gi ubehag, kløe eller smerte
  • begrense bevegeligheten i et ledd
  • skape lidelse på grunn av synligheten

Hva påvirker arrdanningen?

Ett arr og dets fremkomst blir påvirket av mange forskjellige faktorer, som alder, genetiske faktorer og hvor på kroppen arret sitter.

Alder
Huden leges langsommere hos eldre, mens yngre hud har en tendens til å ”overreagere” og gi større og tykkere arr.

Genetiske faktorer – hudtype
Mennesker med afrikansk og asiatisk opphav, med sterkt pigmentert hud, får oftere stygge arr, som for eksempel keloider.

Arrets plassering
Arr over eller nær muskler som er spesielt aktive, som for eksempel på rygg, ben, skuldre og ledd, sprer seg ofte og blir mer synlige enn arr som er dannet på mindre aktive kroppsdeler.

Sårinfeksjon eller -komplikasjoner
En sårinfeksjon øker risikoen for dårligere arrleging.

 

Kelo-cote finner du på apoteket.